Een overeenkomst tussen de schuldeisers en Griekenland is nog deze week mogelijk, aldus EU-commissaris Günter Oettinger maandag in de Duitse krant Die Welt. Intussen beschuldigt de Griekse premier Alexis Tsipras zijn Europese partners ervan ‘absurde eisen’ te stellen.

Griekenland steggelt al maanden over een akkoord met zijn geldschieters over de herstructurering van zijn schuldenlast.

Volgens Oettinger zou nog eind deze week duidelijkheid kunnen zijn over de hervormingsagenda. Daarmee zou ook de laatste tranche van het huidige steunprogramma aan de Grieken kunnen worden overgemaakt. Oettinger verwacht overigens geen doorbraak maandag als de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn in overleg gaat met de Franse president François Hollande en EU-voorzitter Jean-Claude Juncker.

Juncker verzoenend naar Grieken

Juncker stelde in de maandageditie van de Süddeutsche Zeitung overigens dat hij vindt dat Griekenland in de eurozone moet blijven. ,,Als op een dag een land uit de eurozone stapt, zou zich bij velen het idee nestelen dat de euro helemaal niet onomkeerbaar is.” Dan zouden investeerders zich terugtrekken, vreest Juncker, die net terug is van een reis naar Japan. De Japanse premier Shinzo Abe heeft hem ,,zeer intensief” vragen over Griekenland gesteld en gezegd dat ,,Japanse investeringen in Europa afhangen van het vertrouwen in de euro”.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zaterdag in Athene acht uur lang topoverleg met zijn ministers en onderhandelaars gevoerd over de schuldencrisis die zijn land in een bankroet stort. Mogelijk heeft dit overleg een voorstel voor hervormingen opgeleverd waar de geldschieters mee zouden kunnen leven. Zij zouden dan noodkredieten vrijgeven uit een bestaand hulpprogramma.

Tsipras: verbaal radicaal

Tsipras zou maandag een plan aan Hollande en Merkel willen voorleggen. Maar hij klonk in een zondag gepubliceerd vraaggesprek met de Franse krant Le Monde weinig hoopgevend. Hij beschuldigde de onderhandelaars van de Europese geldschieters ervan ,,absurde eisen'' te stellen. Ze geven volgens Tsipras ,,niets toe ondanks enorme Griekse concessies''. Het ligt niet aan Griekenland dat het zo lang duurt voor er een akkoord is, aldus Tsipras. Hij heeft zondagavond met Hollande en Merkel getelefoneerd.

Binnen zijn eigen partij, de Coalitie van Radicaal Links (Syriza), heerst onenigheid over het te volgen beleid jegens de geldschieters en schuldeisers. Naar schatting zeker veertig Syriza-parlementariërs zijn bang dat Tsipras te veel toegeeft. Syriza heeft 149 van de driehonderd parlementszetels en de steun van een coalitiepartner die dertien zetels heeft.

Vrijdag is de zoveelste 'D-Day' voor Griekenland. Het land moet die dag 300 miljoen euro aflossen aan het IMF, als onderdeel van 1,5 miljard euro aan terugbetalingen in juni. In de komende negen jaar moet circa 20 miljard euro worden afbetaald.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl